Napjainkban egyre több ember küzd különböző emésztőrendszeri problémákkal. A banán magas rost és antioxidáns tartalmánál fogva rendkívül jó hatással van emésztő szervrendszerünkre. Kitűnő gyomorfekély ellen. A banánban lévő anyagok elősegítik a vastagabb gyomor nyálkahártya felépülését, mely védi a gyomrot a gyomorsavtól. Ugyanakkor segít megszabadulni azoktól a baktériumoktól, melyek a gyomorfekély kialakulásáért felelősek.
Oligofruktózban gazdag, mely egyfajta probiotikum. Fokozza a vastagbélben a „jó” baktériumok szaporodását, az emésztést, miközben gátolja a „káros” baktériumok aktivitását.
Hozzájárul a hasmenés megszüntetéséhez, magas pektin tartalmánál fogva viszont fokozza a bélmozgást, enyhíti a szorulást.
Fogyasszuk gyomorégés, reflux, gyomorfekély, vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma, hasfájás, has puffadás, hasi görcsök, Crohn-betegség, autoimmun betegségek, epehólyag-gyulladás, aranyér esetén!
S ha a vérnyomásunk is magas…
Iktassuk be étrendünkbe! Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, mely ásványi anyagok csökkentik a vérnyomást, az agyvérzés kockázatát. A banánban található pektin csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben.
S ha még aludni sem tudunk…
Együnk banánt! A triptofánban bővelkedő banán enyhíti az alvászavarokat, csökkenti a szorongást. A benne található B vitaminokkal és káliummal együtt enyhíti a depressziót, jó hatással van az idegi funkciókra, javítja a szellemi képességet. Alvás előtt néhány órával érdemes banánt fogyasztani a pihentető alvásért!
Cukorbetegek, inzulin rezisztensek óvatosan!
A banánnak nagyon magas a szénhidrát tartalma, glikémiás indexe közepes, mely függ a banán érettségi fokától. Ezért cukorbetegséggel, inzulin rezisztenciával küzdők érett banánt egyáltalán ne fogyasszanak, hiszen nagyon megemeli a vércukor szintet. Éretlen, zöld banán fogyasztható, de csak nagyon kis mennyiségben.
Jó étvágyat és jó egészséget kívánok!