Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Mielőtt kedvenc karácsonyi süteményem receptjét megosztanám veletek, néhány szót szólnék a mák fogyasztásának egészségre kedvező hatásairól.

Tudnunk kell, hogy a mák 40-50 %-ban olajat tartalmaz, s a mákolaj 3-szor annyi E vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. Vitaminok közül B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma jelentős. Ásványi anyagokban gazdag, különösen sok magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és cinket tartalmaz.

Jelentős béltisztító hatással bír. Lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. Nőknek különösen ajánlott mákot vagy mákolajat fogyasztani, hogy megelőzzük az időskori csontritkulást! Glikémiás indexe alacsony, így fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

Most pedig lássuk a „Mákos Szánkó” receptjét!

Hozzávalók:

Tészta: 50 dkg finomliszt (fehér tönkölyliszt)

  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg nádcukor
  • 20 dkg vaj (margarint ne használjunk, mert egészségünkre ártalmas transzzsírsavakat tartalmaz!)
  • 4 tojás sárgája
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 citrom reszelt héja
  • kevés só
  • 1 tojás sárgája kevés tejjel a tészta kenéséhez

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg nádcukor
  • 2 dl tej
  • 2 citrom leve
  • fahéj
  • 2-2,5 dl szilvalekvár
  • 1 marék mandulaforgács

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben kevés cukorral. Az alapanyagokat összegyúrjuk, dagasztjuk, majd fél órát pihentetjük. Ezalatt a darált mákot felfőzzük a cukorral és a tejjel. Fahéjjal, citromlével ízesítjük, majd belekeverünk 2-3 púpos evőkanál szilvalekvárt.

A tésztát vágjuk két részre, majd lisztezett sütőpapíron mindkét tészta bucit nyújtsuk vékony téglalap alakúra. A téglalapok két-két hosszabb oldalát kenjük be vékonyan szilvalekvárral. A két lekváros sávot tekerjük fel. A tészta rudakat a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsire. A lekváros tekercsek közé vastagon kenjük a máktölteléket. Helyezzük a tepsit 180 °C-os sütőbe 10 percre. 10 perc után vegyük ki, a tészta rudak két oldalát kenjük meg kevés tejjel elkevert tojássárgájával. A tölteléket szórjuk meg apróra vágott mandulaforgáccsal. A tepsit helyezzük vissza a sütőbe további 10 percre.

Miután süteményünk megsült, vágjuk kb. 2,5 cm-es szeletekre és a szeleteket középen vágjuk ketté, hogy megkapjuk a szánkókat.

Jó étvágyat a szánkóhoz!

Boldog békés karácsonyt kívánok!!!

Javasolt cikkek