A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által végzett vizsgálata alapján kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság 95 %-a D-vitamin hiányos!
D-vitamin hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 %-kal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne!
Miért is kell nekünk a D-vitamin?
Szükséges:
- a csontképződés folyamatához, a kalcium és foszfor felszívódásához, táplálja csontszöveteinket
- csontlágyulás, időskori csontritkulás, fogszuvasodás megelőzésére
- az idegrendszer normál működéséhez
- jó szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez
- hormonképződéshez
- daganatos megbetegedések megelőzősére
- hatásos gyógymód pikkelysömör esetén
Hiányában:
- a csontok gyengén fejlődnek, az ízületek, izmok fejlődése is alulmarad
- a csontok elvesztik rugalmasságukat, könnyen törnek és nehezen gyógyulnak
- a fogamzó képesség csökken
- csontritkulás alakulhat ki
- izomgörcsök léphetnek fel
- autoimmun és fertőzéses megbetegedések gyakorisága nő
- szinte minden betegség kockázata növekszik: daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, asztma, meddőség, időskori macula degeneráció
- felnőttek esetében növeli a 2-es típusú cukorbetegség és elhízás kialakulásának kockázatát
- az 1-es típusú (fiatalkori) cukorbetegség kialakulásának kockázata emelkedik
- koncentráló képességünk romlik, hajlamosak leszünk a depresszióra
Úgy gondolom, ezek után nem kérdéses, hogy gondoskodjunk megfelelő D-vitamin bevitelünkről!
D-vitamin az élelmiszerekben csak nagyon kis mennyiségben fordul elő, többnyire édesvízi és sósvízi halakban (hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, pisztráng, lazac, stb.), tojássárgájában, tejtermékekben, májban és belsőségekben. A növényi eredetű élelmiszerek közül a csiperkegomba és a kakaóbab tartalmaz D-vitamint. Valójában ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztásával csak D-vitamin szükségletünk kb. 10-20 %-át tudjuk fedezni. A szükséges 80 %-a a bőrünket érő napsugarak hatására alakul ki. Ezért is rendkívül fontos, hogy bőrünk rendszeresen érintkezzen napfénnyel.
Hogyan juthatunk hozzá a szükséges D-vitaminhoz télen?
- télen is, napfényes időben tartózkodjunk minél többet a szabadban, hogy arcunkat érje a napfény (séta, kerti munka, szabadtéri termálfürdőzés)
- együnk minél több halat
- november 1. és március 30. között mindenki szedjen D-vitamint Magyarországon!!!
Javasolt mennyiség:
- csecsemők: 400-1000 NE
- 1-6 éves gyermekek: 600-1000 NE
- 6-11 éves gyermekek: 600-1000 NE
- serdülők: 800-1000 NE
- felnőttek: 1500-2000 NE
- túlsúlyos, elhízott felnőttek: 3000-4000 NE
- várandós nők: 1500-2000 NE
A hazai ajánlások szerint a D3-vitamin biztonságos adagja felnőtt emberben napi 4000 NE.
Vigyázzunk egészségünkre, szedjünk „napfény vitamint”!!!