Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Véres hurka, májas hurka, hagymás sült vér, házi kenőmájas, marhapörkölt.

Talán sokatok számára meglepő, hogy miért is ajánlom ezeket a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető ételeket. Úgy gondolom, táplálkozásunk akkor egészséges, ha kellően változatos és egyúttal mértéktartó is. S a változatos étrendből nem hiányozhatnak ezek a „vérnevelő” ételek sem. Fogyasztásukkal sokat tehetünk azért, hogy vashiánytól, vashiányos vérszegénységtől ne szenvedjünk!

Egészségünk érdekében rendkívül fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire! Ha mostanában fáradékonynak érzed magad, energiaszinted, koncentrációs képességed csökkent, depressziós hangulat, izomgyengeség jellemez, tüneteidet vashiány is okozhatja. Laborvizsgálattal mérhető vashiány esetén hajlamosabbak vagyunk a gyakoribb megfázásokra, bőrünk sápadt, száraz, hajunk, körmünk töredezett, fokozottabb hajhullást tapasztalhatunk. Előfordulhat a lábak önkéntelen rángása, főleg éjszaka, alvás közben. A súlyos vashiányos vérszegénység gyakori tünete a szájsarkak berepedezése, nehezített nyelés, hajhullás, a tápcsatorna nyálkahártyájának elvékonyodása.

Vashiány kialakulásának számtalan oka lehet:

  • egyoldalú, vashiányos táplálkozás (pl. kevés hús, belsőség fogyasztása)
  • életkorból vagy adott élethelyzetből adódó megnövekedett vasszükséglet (gyermekek növekedési szakasza, várandósság, szoptatás, betegség utáni lábadozás)
  • vérvesztés (menstruáció, baleset, műtét, véradás)
  • a vas felszívódásának zavarai (csökkent gyomorsav-termelődés, gyomor- és bélvérzéssel járó megbetegedések: pl. gyomorfekély, vastagbél-gyulladás)

De mit kell tudnunk a vasról?

Vas nélkül az oxigén nem tud eljutni a sejtekhez. A szervezetünkben található vas túlnyomó része a vörösvértestekben van jelen és a hemoglobinhoz kötődik. Vashiány esetén csökken a vörösvértestek oxigénszállító képessége. Már enyhe vashiány is okozhat tüneteket. Súlyosabb vashiány esetén vérszegénység alakul ki, csökken a vörösvértestek száma, illetve a hemoglobin mennyisége.

A vashiány elkerülhető, ha étrendünk tartalmazza a kellő mennyiségű vasat. Tudnunk kell azonban, hogy szervezetünk nem minden élelmiszer vastartalmát tudja egyforma módon hasznosítani. Bár sok zöldségféle, hüvelyesek, magvak tartalmaznak vasat, a növényi eredetű élelmiszerek vastartalmának csak töredéke tud felszívódni, míg az állati eredetű élelmiszerek vastartalma sokkal jobban hasznosul.

Állati eredetű élelmiszerek, melyek a legtöbb vasat tartalmazzák: vörös húsok, máj, vér, belsőségek, tojássárgája.

A vas felszívódását segíti a C-vitamin, a tejsav (savanyú káposzta, joghurt, kovászos kenyér), állati és növényi eredetű élelmiszerek együtt fogyasztása.

Bizonyos esetekben indokolt lehet a vas pótlását étrend-kiegészítőkből biztosítani. Azonban hosszabb időn át, megalapozatlanul vaskészítményeket ne szedjünk, hiszen túladagolásuk komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Tudatos, egészséges táplálkozással megelőzhetjük a vashiány kialakulását. Étrendünk legyen változatos, fogyasszunk vasat tartalmazó állati eredetű élelmiszereket is a növényi eredetű élelmiszerek mellett!

S most itt egy hagyományos, disznótoros étel receptje, a HAGYMÁS SÜLT VÉR:

Felkockázott vöröshagymát kevés zsiradékon megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a felkockázott alvadt disznóvért. 20 percig lassú tűzön kavargatva megpirítjuk. Közben sóval, borssal, majoránnával, kevés fűszerpaprikával ízesítjük. Savanyú káposztával, friss kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat és jó egészséget!

Javasolt cikkek