Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által végzett vizsgálata alapján kiderült, hogy tél végére a magyar lakosság 95 %-a D-vitamin hiányos!

D-vitamin hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 %-kal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne!

Miért is kell nekünk a D-vitamin?

Szükséges:

  • a csontképződés folyamatához, a kalcium és foszfor felszívódásához, táplálja csontszöveteinket
  • csontlágyulás, időskori csontritkulás, fogszuvasodás megelőzésére
  • az idegrendszer normál működéséhez
  • jó szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez
  • hormonképződéshez
  • daganatos megbetegedések megelőzősére
  • hatásos gyógymód pikkelysömör esetén

Hiányában:

  • a csontok gyengén fejlődnek, az ízületek, izmok fejlődése is alulmarad
  • a csontok elvesztik rugalmasságukat, könnyen törnek és nehezen gyógyulnak
  • a fogamzó képesség csökken
  • csontritkulás alakulhat ki
  • izomgörcsök léphetnek fel
  • autoimmun és fertőzéses megbetegedések gyakorisága nő
  • szinte minden betegség kockázata növekszik: daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, asztma, meddőség, időskori macula degeneráció
  • felnőttek esetében növeli a 2-es típusú cukorbetegség és elhízás kialakulásának kockázatát
  • az 1-es típusú (fiatalkori) cukorbetegség kialakulásának kockázata emelkedik
  • koncentráló képességünk romlik, hajlamosak leszünk a depresszióra

Úgy gondolom, ezek után nem kérdéses, hogy gondoskodjunk megfelelő D-vitamin bevitelünkről!

D-vitamin az élelmiszerekben csak nagyon kis mennyiségben fordul elő, többnyire édesvízi és sósvízi halakban (hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, pisztráng, lazac, stb.), tojássárgájában, tejtermékekben, májban és belsőségekben. A növényi eredetű élelmiszerek közül a csiperkegomba és a kakaóbab tartalmaz D-vitamint. Valójában ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztásával csak D-vitamin szükségletünk kb. 10-20 %-át tudjuk fedezni. A szükséges 80 %-a a bőrünket érő napsugarak hatására alakul ki. Ezért is rendkívül fontos, hogy bőrünk rendszeresen érintkezzen napfénnyel.

Hogyan juthatunk hozzá a szükséges D-vitaminhoz télen?

  • télen is, napfényes időben tartózkodjunk minél többet a szabadban, hogy arcunkat érje a napfény (séta, kerti munka, szabadtéri termálfürdőzés)
  • együnk minél több halat
  • november 1. és március 30. között mindenki szedjen D-vitamint Magyarországon!!!

Javasolt mennyiség:

  • csecsemők: 400-1000 NE
  • 1-6 éves gyermekek: 600-1000 NE
  • 6-11 éves gyermekek: 600-1000 NE
  • serdülők: 800-1000 NE
  • felnőttek: 1500-2000 NE
  • túlsúlyos, elhízott felnőttek: 3000-4000 NE
  • várandós nők: 1500-2000 NE

A hazai ajánlások szerint a D3-vitamin biztonságos adagja felnőtt emberben napi 4000 NE.

Vigyázzunk egészségünkre, szedjünk „napfény vitamint”!!!

Javasolt cikkek