Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Talán nincs is annál rosszabb, mint reggel fáradtan ébredni, s kialvatlanul kezdeni a napot. A nem pihentető alvásnak több oka lehet. A legsúlyosabb, legveszélyesebb ok a horkolással is együtt járó éjszakai légzéskimaradás, melyről legutóbb írtam (lásd a korábbi cikket!)

A másik, talán általánosabb probléma az álmatlanság, mely – ha rendszeressé válik –, állandó fáradtságot, álmosságot, ingerültséget, figyelemzavart eredményez. Aki nehezen tud elaludni, vagy éjszaka többször is felébred és nehezen jön ismét álom a szemére, hosszú távon olyan betegségek kialakulásával számolhat, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, depresszió.

Nem igazán jó megoldás szorongás gátlókhoz folyamodni, hiszen tudnunk kell ezekről a gyógyszerekről, hogy számos mellékhatást okoznak és rendszeres, hosszú távú szedésükkel fennáll a hozzászokás veszélye. Gondolok itt például a Frontinra, Xanaxra. A két gyógyszer hatóanyaga ugyanaz, mindkettő benzodiazepin típusú nyugtató.

Hosszú távú szedésükkor függőség, alvászavarok, depresszió, agresszió, pánikrohamok jelentkezhetnek, romlik az autóvezetési képesség, gyakori a csonttöréssel is járó elesés, de a demencia, Alzheimer kór kockázata is fokozódik.

Ha pedig a gyógyszert el szeretnénk hagyni, súlyos elvonási tüneteket tapasztalhatunk: álmatlanságot, szorongást, depressziót, remegést, nyugtalanságot, ingerlékenységet, hányingert, izomgörcsöket. Hirtelen elhagyáskor teljes személyiség változás is végbemehet.

Ezért hát tanácsolom:

  • Ha alvászavarokkal küzdünk, ne a fenti szerek szedésével akarjuk megoldani a problémát!
  • Ha már szedünk nyugtatót, ne fogyasszunk alkoholt, hiszen az alkohol a gyógyszer hatásait felerősíti!
  • A benzodiazepin hatóanyagú nyugtatóról a leszokás fokozatosan történjen! Kérjük szakember segítségét!

Próbálkozzunk egészségünkre ártalmatlan, természetes megoldásokkal!

  • sokat segíthetnek életmódbeli változtatások
  • szakember által ajánlott étrend kiegészítők, gyógynövény kivonatok mellékhatások és hozzászokás kialakulása nélkül is hatásosak lehetnek
  • alkalmazzunk egyéb alternatív gyógymódokat, pl. frekvenciaterápiát

Ha álmatlansággal küzdesz, várlak szeretettel rendelőmben!

Javasolt cikkek