Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Mai cikkemben a legveszélyesebb alvásbetegségre, az alvási apnoe-ra szeretném felhívni figyelmeteket.

Bizonyára van köztetek vagy családtagjaitok között olyan, aki hangosan, szabálytalanul horkolva alszik. A hangos horkolás oka a légút szűkülete, a légáramlás akadályozottsága. Amennyiben az egyenetlen horkolás bizonyos időközönként fellépő, több másodpercig tartó légzéskimaradással is társul, több súlyos, akár életünket is veszélyeztető betegség kialakulásával számolhatunk.

Éjszakai légzéskimaradás (alvási apnoe) során átmeneti garatelzáródás miatt légzésünk több másodpercre – ez lehet több, mint 10 másodperc is – megáll. Vérünk oxigénszintje lecsökken, s majd, amikor agyunk érzékeli ezt az oxigén hiányos állapotot, adrenalin szintünk hirtelen megemelkedik, amely úgynevezett mikro ébredésre késztet minket. Ekkor egy mély, erőltetett légzéssel a légvétel újraindul normál ütemben a következő légzéskimaradásig.

Ezeket a mikro ébredéseket nem érzékeljük, reggel nem emlékszünk rájuk.

A hosszútávon fennálló, kezeletlen alvási apnoe növeli az elhízás, a magas vérnyomás, a szívbetegségek (szívinfarktus, stroke) és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát!!!

Az alvási apnoe tünetei:

 • egyenetlen horkolás légzéskimaradásokkal, amelyet csak alvó partnerünk észlel
 • gyakori horkantás
 • nyaki, mellkasi izzadás
 • gyakori éjszakai vizelés
 • reggel szájszárazság
 • kialvatlanság, napközbeni aluszékonyság
 • koncentráció- és figyelemzavar (növeli a közlekedési balesetek kockázatát)
 • rövidtávú memória csökkenése
 • ingerlékenység
 • reflux
 • éjszakai magas vérnyomás

Tekintve, hogy az éjszakai légzéskimaradás egészségügyi kockázata rendkívül magas, s valójában kevés szó esik erről az alvászavarról, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk mind a tünetekkel, mind pedig a lehetséges kockázatokkal. Ha a fenti tüneteket rendszeresen tapasztaljuk magunkon, vagy akár alvó partnerünk légzéskimaradásait figyeljük meg, rendkívül fontos, hogy foglalkozzunk a problémával, hiszen saját életünk, vagy társunk élete múlhat rajta.

Bizonyos mértékben életmódbeli szokásokkal javítható ez az állapot, ám indokolt lehet alváscentrum felkeresése is, ahol műszeres vizsgálatokkal megállapítják a betegség súlyosságát, kiváltó okát és a szükséges terápiát.

Az alvási apnoe legmodernebb kezelési megoldása a CPAP készülék, amely folyamatos pozitív légúti nyomással megakadályozza, hogy a garat beszűküljön vagy elzáródjon. Így az alvás minősége jelentős mértékben javul. Megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a vér oxigénszintje, létrejön a pihentető mélyalvás.

Az alvási apnoe terápiás megoldásai között szerepelhetnek még a lézeres és rádiófrekvenciás lágyszájpad műtétek is.

Természetesen célszerű az alvási apnoe megszűntetése érdekében először a szükséges életmódbeli változtatásokat megtenni, s ha a javulás nem kielégítő, alváscentrumot felkeresni.

Figyeljünk magunkra, figyeljünk társunkra, vigyázzunk egymásra!

Javasolt cikkek