Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Egy elég gyakori, fájdalmas problémáról szeretnék írni nektek, ez pedig a sarkantyú.

Mikor gondolhatunk arra, hogy sarkantyúnk van?

  • ha reggelente az első lépések megtétele nagy fájdalommal jár, „mintha kést szúrtak volna a sarkunkba”
  • később aztán járásra ez a fájdalom csillapodik
  • napközben, ha sokat járunk, állunk, vagy cipekedünk, a fájdalom ismét fokozódik
  • majd másnap reggel kezdődik az egész elölről

Napjainkban elég sok embert érint a probléma, különösen a nagyobb testsúlyú, álló munkát végző, vagy lúdtalppal rendelkező felnőttek körében gyakori.

Sarkantyú két helyen alakulhat ki a lábon:

Az egyik, a sarokcsont talpi felszíne, az ún. bőnye ín tapadásánál a csonthártya a terhelés következtében begyullad, s apró csontkinövések, tüskék jelennek meg a sarokcsont talpi felszínén. Ezek a tüskék szemmel nem láthatóak, hiszen a lágy szövetek fedik őket, de röntgen vizsgálattal kimutathatók.

A hátsó sarkantyú, vagy Haglund-sarok pedig az Achilles-ín eredésénél alakul ki. Gyakran a cipő hátuljának nyomása okozza a gyulladást.

A sarokcsont fájdalmának egyéb okai is lehetnek, például csontritkulás, vagy különböző sérülések, ezért mindenképpen fontos, hogy ortopéd szakorvos felállítsa a pontos diagnózist.

A következő terápiák alkalmazhatók:

  1. gyulladáscsökkentő pakolások, kenőcsök
  2. röntgensugár kezelés
  3. lökéshullám terápia
  4. ultrahang és lágylézer kezelés
  5. szteroid injekció a gyulladt csonthártyához (nagyon fájdalmas)
  6. legvégül műtét, amelynek során az apró csontkinövéseket általában nem távolítják el, csupán a letapadt talpi bőnye ínt választják le a csontról

A műtét utáni gyógyulás nagyon hosszadalmas lehet, a lábat sokáig nem lehet terhelni, még hónapokig küszködhetünk a fájdalommal.

Úgy gondolom, a megoldás mindezeknél sokkal egyszerűbb lehet.

Tekintve, hogy a csontkinövést műtét során általában nem távolítják el és a terápia során a cél valójában csupán a csonthártya gyulladásának csökkentése, a legfontosabb, hogy megtegyünk mindent annak érdekében, hogy megszüntessük az irritációt.

A gyulladás nem fog elmúlni addig, amíg sarkunk kemény felületre érkezik minden egyes lépésünknél. Tehát a legjobb, ha vásárolunk egy olyan talpbetétet, amely biztosítja azt, hogy sarokcsontunk puha, ruganyos felületre érkezzen. Ez pedig a SZILIKONOS TALPBETÉT vagy SZILIKONOS SAROKÉK.

Javaslom, hogy a talpbetétet mindig hordjuk utcai cipőnkben, akkor is, ha már elmúlt a fájdalom, hogy megelőzzük a gyulladás újbóli fellángolását.

Otthon is hordjuk, ha házimunkát végzünk, egy könnyű vászoncipőben. Ha „meggyógyult” a lábunk, csakis kizárólag gyógypapucsot válasszunk otthonra (fapapucs, parafa papucs, kemény műanyag papucs nem jó!).

Kerüljük a járólapon való mezítláb járást!!! Sarokcsontunk nem érintkezhet kemény felülettel!

Ez az egyszerű megoldás többet ér minden költséges vagy fájdalmas kezelésnél! Egy pár talpbetét ára 4-5 ezer Ft.

Vigyázzunk sarkunkra és akkor nem fog fájni!

Javasolt cikkek