Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Korábbi írásomban („Pocak, úszógumi. Vajon mi lehet a valódi oka?” című cikk) a túlsúly és elsősorban a hasi elhízás okait kerestük. Felmerült az inzulinrezisztencia, mint lehetséges ok kérdése.

Kértem azon kedves olvasóimat, akik a cikk elolvasása után érintve érzik magukat a problémában, hogy komolyan foglalkozzanak a kérdéssel, még akkor is, ha már megszokták tekintélyt parancsoló alakjukat.

Tudnunk kell, hogy az inzulinrezisztencia az a betegség, amelynél egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk. Táplálkozási szokásainkkal jelentős mértékben hatni tudunk állapotunkra, s egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy inzulinrezisztenciánk az évek során ne váljon cukorbetegséggé.

Törekednünk kell arra, hogy a szükségesnél ne együnk több szénhidrátot és vércukorszintünk a nap folyamán viszonylag stabil legyen, vagyis ne legyenek kiugró vércukorértékek.

Figyeljünk a rejtett szénhidrátokra! Szénhidrátot nem csak a csokoládé, édességek és sütemények tartalmaznak. Nagyon magas a szénhidráttartalma egyes gabonaféléknek, burgonyának, fehér rizsnek. Sokat tehetünk egészségünkért, ha tudatosan vásároljuk meg mindennapi kenyerünket.

Azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú kenyeret keresnek, szeretném figyelmükbe ajánlani a rozskenyér fogyasztását.

Lássuk a rozs előnyös tulajdonságait:

  • A rozsról tudnunk kell, hogy glikémiás indexe rendkívül kedvező, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet sokkal kisebb mértékben emeli meg, mint pl. a búza (rozs GI-je: 50, búza GI-je: 85). Ennek köszönhetően fogyasztása különösen ajánlott inzulinrezisztenciával, diabétesszel küzdők, fogyókúrázók számára.
  • Serkenti a bélmozgást, enyhén hashajtó hatású, így ülő munkát végzők és székrekedéssel küzdők számára szintén javallott.
  • Rugalmassá teszi az érfalakat és gátolja az érelmeszesedés kialakulását.
  • Gazdag ásványi sókban, tartalmaz vasat, kalciumot, káliumot, jódot, foszfort. Vitaminokban (B vitaminok, E vitamin) bővelkedik.
  • Magas a rosttartalma, minél fogva sok vizet tud megkötni a gyomorban és a bélrendszerben, így azonnali jóllakottság érzetet kelt.
  • Lizint tartalmaz. A lizin egy esszenciális aminosav, amely a többi gabonaféléből hiányzik. Többek között felelős a kalcium felszívósáért, immunerősítő, szerepet játszik az anyagcsere- egyensúly fenntartásában.

Viszont magas foszfor- és fehérjetartalma miatt tanácsos fogyasztását mérsékelni azoknak, akiknek veseproblémáik vannak vagy szervezetük fokozott mértékben tartja vissza a folyadékot.

Ha jó minőségű rozskenyeret szeretnénk vásárolni, nem vagyunk könnyű helyzetben. Legtöbbször a rozskenyérként kapható kenyerek rozstartalma elég csekély. Mivel a rozs nehezen kel meg, többnyire valamely más liszttel keverik. Gyakran a kenyeret malátával színezik, különböző adalékanyagokkal tartósítják. Ezért olyan kenyeret keressünk, mely nagyobb százalékban tartalmaz rozslisztet, eltarthatósága nem több hónap és színezék- és adalékanyagoktól mentes.

Próbálkozhatunk mi magunk is rozskenyeret sütni. A teljes kiőrlésű rozsliszthez adhatunk egy kevés teljes kiőrlésű tönkölylisztet. A tönkölyliszt szintén kiváló tulajdonságokkal bír.

A házi rozskenyér elkészítése egyszerű. A finom íz, a kenyér illata, mely bejárja a házat, s a jóleső érzés, hogy egészséges kenyeret eszünk, buzdítson bennünket arra, hogy megsüssük saját rozskenyerünket!

Váljék egészségünkre!

Javasolt cikkek