Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Legutóbbi cikkemet olvasva talán vannak olyanok, akikben felmerül a kérdés:

Vajon minden lelkiismeret furdalás nélkül leülhetnek a Márton-napi libalakomához, hogy bendőjüket megtömjék a finom étekkel?

Szeretnék hát mindenkit megnyugtatni, hogy a libahús fogyasztása rendkívül egészséges. Inzulinrezisztenciával, diabétesszel küzdő emberek számára pedig a szénhidrát fogyasztását kell visszafogni, egészséges húsokat és zsírokat nyugodtan fogyaszthatunk.

Most lássuk a liba fogyasztásának előnyeit:

– A libahús zsírtartalma sokkal magasabb a csirkéénél, ugyanakkor telítetlen zsírokban gazdag, kedvező arányban tartalmazza az Omega-6, Omega-3 zsírsavakat. Ezen tulajdonságánál fogva szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére fogyasztása ajánlott.

– A libahús kiváló fehérjeforrás.

– A glicin egyik étrendi forrása. A glicin egy fehérjealkotó aminosav, amely szükséges a kollagén szintéziséhez. Mint tudjuk, a kollagén az izmok, inak, csontok, porcok, bőr rugalmasságát biztosító, szervezetünkben nagy mennyiségben jelen lévő építőanyag. Ezáltal a glicin segít ízületi kopás esetén, javítja a bőr általános állapotát, csökkenti az öregedés jeleit, a ráncokat. A libabőr magas koncentrációban tartalmazza a glicin aminosavat.

– A libahús kiváló ásványi anyag forrás, magas a réz, vas, foszfor, szelén és cink tartalma. Ezek az ásványi anyagok különböző okokból nélkülözhetetlenek, de külön kiemelendő vas és cink tartalma, mivel ezekből az ásványi anyagokból sok ember hiányt szenved.

A libahúsban legkoncentráltabban a szelén található. Ez az ásványi anyag különböző antioxidáns enzimeket képes aktiválni, részt vesz a káros szabad gyökök semlegesítésében.

– A libahús meglehetősen sok B vitamint (különösen B6 vitamint) tartalmaz.

– A bőr nélküli libahús magas tápanyag tartalommal bír, ugyanakkor kalória tartalma alacsony.

Mindezek után egy gondolatot szeretnék még a fentiekhez hozzátenni:

Javaslom, hogy ne csak Márton napkor fogyasszunk libát, hanem más alkalmakkor is az év folyamán, illetve rendszeresen használjunk libazsírt a főzéshez, sütéshez. A libazsír (akárcsak a kacsazsír) telített zsírsavakban szegényebb, ugyanakkor telítetlen zsírsavakban gazdagabb, mely tulajdonságánál fogva a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatású, mint más állati zsírok. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét!

Remélem, mindenki kedvet kapott a libaleves, libapecsenye elfogyasztásához!

Jó étvágyat kívánok!

Javasolt cikkek