Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

A csipkebogyó gondolatmenetét folytatva szeretném megosztani veletek egy kedvenc receptemet, amelyet egy erdélyi receptes magazinban találtam még évekkel ezelőtt. A vörösboros csipkebogyó mártás elkészítése rendkívül egyszerű, ugyanakkor ünnepi alkalmakkor különös íz világával igazi vendégcsalogató lehet. A mártás kiválóan illik bacon köntösben elkészített szűzérméhez.

A mártást a következők szerint készítjük:

Kevés vízben (kb. 2 dl) egész fahéjat, kevés narancs- és citromhéjat és néhány szem szegfűszeget 15 percig forralok, majd a főzetet leszűröm. Az így kapott fűszeres lébe egy üveg nagyon jó minőségű csipkebogyó lekvárt, pici sót és ízlés szerint vörösbort keverek.

A csipkebogyó lekvár minősége nagyon fontos. Lehetőleg olyan lekvárt vásároljunk (vagy készítsünk), amelynek nagyon magas a csipkebogyó tartalma, viszont nagyon kevés hozzáadott cukrot tartalmaz. Én a Kecskeméti Csipkebogyó lekvárt igazán jó minőségűnek találom.

Miután a lekvárt és a vörösbort elkevertük a készülő mártásban, kevés kukoricakeményítővel sűrítsük be. A besűrítés úgy történik, hogy 1 evőkanál kukorica keményítőt fél deci hideg vízben elkeverünk, majd a mártáshoz öntjük. Végük összeforraljuk.

Szűzérme bacon köntösben:

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertésszűz
  • só, bors
  • szeletelt bacon szalonna
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • néhány szál rozmaring ág
  • 1-2 dl fehérbor, olívaolaj

A sertésszűzet lehártyázzuk, 2 cm vastag szeletekre vágjuk, de nem klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket egy-egy csík bacon szalonnába csomagoljuk. Kevés olívaolajat melegítünk serpenyőben, beledobjuk a zúzott fokhagymát és rozmaringágat. Beletesszük a húst, forgatva szépen megkapatjuk. Beleöntjük a fehérbort, takarékra tesszük. Kb. 10 perc alatt átpároljuk a húst.

Burgonyakrokettel vagy tócsnival tálaljuk.

Jó étvágyat!

Javasolt cikkek