Telefon

+36 20 9437555

E-mail

gintli.virag@gmail.com

Javában a csipkebogyó gyűjtés szezonjában vagyunk. Javaslom minden kedves olvasómnak, hogy délutáni sétára indulván egy zacskót feltétlen gyömöszöljön a zsebébe arra az esetre, ha csipkebokorba botlana. S ha felleltünk egy szép, érett bogyóktól pirosló vadrózsa bokrot, egy fél óra erejéig időzzünk el a bokornál és szedegessük az érett csipkebogyókat. Jó, ha van segítségünk is, hiszen így több bogyót tudunk hazavinni és az idő is kellemesebben telik társaságban. Fontos, hogy csak az egészséges, érett, kemény bogyókat gyűjtsük, még a fagyok előtt.

Hazaérve aztán azonnal válogassuk át, ne hagyjuk a zacskóban.

Csipkebogyóból, mint tudjuk, lekvárt is szoktak főzni, de mi maradjunk csak az egyszerűbb, ám ugyanolyan eredményes feldolgozási mód mellett és szárítsuk meg a bogyókat teának.

A csipkebogyó, vagy más néven hecsedli (latinul: Rosa canina) legértékesebb anyaga a C-vitamin (aszkorbinsav). A C-vitamin hőre rendkívül érzékeny és nagyobb hőmérsékleten lebomló vitamin. 30-40 C –on már elindul a lebomlása és 50 C-on már nagyon intenzív ez a folyamat.

Ezért hát javaslom a kíméletes szárítást. A bogyókat szárítás előtt félbe vághatjuk és kimagozhatjuk, de száríthatjuk egészben is. Az utóbbi esetben a szárítása hosszabb időt fog igénybe venni. Célszerű egy zománcozott tepsiben vékony rétegben szétteríteni a csipkebogyót, s meleg helyen, pl. fűtőtest felett szárítani. A szárítás több napot is igénybe vehet, attól függően, hogy egészben vagy félbevágva szárítjuk. Naponta legalább egyszer keverjük meg a tepsi tartalmát. Miután teljesen megszáradt – kopogósan száraz, színe sötét bordós-barnás, illata fenséges -, tároljuk jól zárható befőttes üvegben hűvös, fénytől védett helyen. Vagyis a spájzban.

Csipkebogyó teát az év bármely szakában fogyaszthatunk, de különösen ajánlott megfázásos időszakban, tekintettel magas C-vitamin tartalmára. Ám ahhoz, hogy ez a C-vitamin a tea készítése során ne tűnjön el, csakis kizárólag hidegen áztatással készítsük a teát, feltéve, hogy a célunk C vitaminban gazdag ital készítése. Tehát a csipkebogyót egy mozsárban vagy húsklopfoló segítségével megtörjük, s egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk. Másnap leszűrve fogyaszthatjuk.

A C-vitamin hatását kiegészíti vízben oldódó flavonoid tartalma (P vitamin, más néven rutin). A rutin elősegíti a C-vitamin felszívódását, bizonyos mértékig gátolja annak gyors lebontását, s kedvezően hat a hajszálerekre.

A csipkebogyó zsírban oldódó karotinoidokat is tartalmaz, melyek a szervezetben A vitaminná alakulnak. Mivel nem vonódnak ki vízzel, ezért csipkebogyó lekvárt is fogyasszunk rendszeresen, hogy hozzájussunk karotinoid tartalmához.

Az említett vitaminokon kívül magnéziumsót is tartalmaz. Ha célunk az ásványi anyag kinyerése, akkor teánk elkészítését nem hidegen áztatással, hanem főzéssel végezzük. A széttört bogyókat – 1 evőkanálnyi bogyót 2 dl vízben –  15 percig főzzük.

Készítsük hát el csipkebogyó teánkat saját gyűjtésű csipkebogyóból!

  • erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet ellenálló képességét
  • érfalvédő, hajszálér erősítő
  • enyhe vizelethajtó, gyulladásgátló
  • vese- és húgykőoldó (főzet formájában!)
  • vitaminforrás (A, B, C, P, K, E)
  • kisgyermekeknek is kiváló

Váljék egészségünkre!!!

Javasolt cikkek